Diétne stravovanie


2. Diétne stravovanie :

Program školského ovocia, zeleniny a mlieka v EÚ, ktorý sa uplatňuje od 1. augusta 2017, kombinuje dva predchádzajúce programy (školský program pre ovocie a zeleninu a školský mliečny program) do jedného právneho rámca na zvýšenie efektívnosti a väčšie zameranie na zdravie a vzdelávanie. Schéma podporuje distribúciu výrobkov, vzdelávacie a informačné programy. Európska únia prijíma opatrenia na pomoc deťom pri zdravej výžive a životnom štýle.
       Spotreba čerstvého ovocia a zeleniny a mlieka v Európskej únii nespĺňa medzinárodné ani národné výživové odporúčania. Na druhej strane stúpa spotreba spracovaných potravín, ktoré často obsahujú pridaný cukor, soľ, tuk alebo prísady. Nezdravá strava spolu s nízkou fyzickou aktivitou vedú k obezite, narastá počet detí s rôznymi potravinovými intoleranciami či metabolickými poruchami.
        Na túto situáciu reagujú aj poskytovatelia žiackeho stravovania. V  školských jedálňach je možné pripravovať jedlá podľa týchto diét:
•    bezgluténová
•    diabetická
•    šetriaca

BEZLEPKOVÁ (bezgluténová) DIÉTA

Bezlepkovú diétu musia celoživotne dodržiavať pacienti s celiakiou. Je založená na úplnom vylúčení akýchkoľvek produktov z pšenice, raže, jačmeňa aj ovsa. Nedodržiavanie bezlepkovej diéty môže viesť k vážnemu poškodeniu zdravia , v konečnom dôsledku až k vzniku zhubných nádorov. Pacienti pri nedodržiavaní diéty trpia na tráviace ťažkosti, chudokrvnosť, rednutie kostí, rôzne alergické reakcie a depresie. To je len časť zdravotných rizík.

V ostatnom čase bolo zistené, že takúto diétu vyžadujú aj iné ochorenia. Sú to napríklad rôzne alergické ochorenia, hlavne potravinové alergie, kožné ochorenia, ale i niektoré ochorenia obličiek. Bezgluténové potraviny sú potraviny, ktoré sú vyrobené tak , aby vyhovovali diétnym potrebám ľudí, ktorí neznášajú glutén (celiatici), vyrábajú sa na báze cereálií, ktoré neobsahujú glutén. Bezgluténové potraviny musia obsahovať rovnaké množstvo vitamínov a minerálnych látok ako porovnateľné potraviny obsahujúce glutén.

Kvalitné školské diétne stravovanie pre deti s celiakiou sa realizuje v ŠJ pri ZŠ,  Malonecpalská ul. Č. 206/37, Prievidza.
Kontakt: Magdaléna Lukáčová
              t. č. 046/5488028
             email: lenkalukacova@centrum.sk

DIABETICKÁ  DIÉTA

Diabetes mellitus ďalej len DM - je poruchou metabolizmu sacharidov, ale aj tukov a bielkovín. Vzniká absolútnym alebo relatívnym nedostatkom inzulínu. V podstate ide o nedostatočné vylučovanie inzulínu z podžalúdkovej žľazy - pankreasu, alebo, o nepomer medzi jeho množstvom a potrebou v organizme. Ide biochemickú poruchu , kedy ľudské telo nie je schopné normálne využívať cukry zo stravy. DM, alebo cukrová úplavica (cukrovka) je vážne celoživotné metabolické ochorenie. Postihuje obe pohlavia, všetky vekové kategórie, rasy a etnické skupiny. Cukrovka je ochorenie, ktorého vypuknutie a rozvinutie je závislé okrem iného, i na životnom štýle. Cukrovku nie je možné vyliečiť, ale je ju možné úspešne liečiť.

Klasifikácia diabetu

1. inzulínodependentný I. typ - juvenílny DM ktorý sa objavuje najčastejšie v detstve a dospievaní a prejavuje sa totálnym deficitom inzulínu. U dospelých potom obvykle až do veku 45 rokov, i keď ani u starších osôb nie je vznik choroby 1. typu vylúčený.

2. inzulínoindependentný II. typ - nie je závislý od inzulínu. Je to ochorenie dospelých a starších ľudí. Vznik tohto typu choroby v detstve je výnimkou. Najčastejšie sa objavuje u ľudí s obezitou.

3. iné typy diabetu spojené s určitými chorobnými stavmi a syndrómami

DM sa prejavuje nasledovnými vonkajšími príznakmi:
•    časté močenie
•    nápadný smäd
•    význačný hlad
•    dieťa chudne
•    má bolesti hlavy
•    nevoľnosť
•    koža je suchá so zápalovými zmenami
•    spavosť
•    slabosť
•    v krvi je glukóza, v moči cítiť acetón
Základná liečba
1.    podávanie inzulínu
2.    regulovaná diabetická diéta
3.    udržiavanie telesnej aktivity - dbať na pravidelnosť a primeranosť telesnej záťaže
4.    dostatočný príjem vitamínov, minerálnych látok a tekutín
5.    dbať na primeranosť psychickej záťaže
1. Podávanie inzulínu je princípom liečby. Jeho podanie je základnou podmienkou pacientovho prežitia. Celková dávka sa však musí prispôsobiť individuálnemu stavu pacienta. Pravidelné nepodávanie inzulínu ohrozuje: zrak, kardiovaskulárny (srdcovo-cievny ) systém, obličky, pečeň, nervový systém, kožu.

2. Regulovaná diabetická diéta vychádza z energetickej potreby podľa veku s prihliadnutím na telesnú aktivitu. Potrebné je prispôsobiť stravu k spôsobu liečby diabetika. Strava sa musí podávať 6-8 krát denne v pravidelných časových intervaloch. Z tohto dôvodu u pacientov s DM je dôležité a potrebné starostlivé plánovanie jedla, jeho kvantity v závislosti od pracovnej aktivity. Z jedálneho lístka je nutné vylúčiť rýchle cukry, cukor a cukrom sladené nápoje , sladkosti, kompóty, biele pečivo, knedle, múčne jedlá a prezreté sladké druhy ovocia (banány, hrozno, prezreté marhule) Potraviny z bielej múky je nutné zameniť za celozrnné. Odporúča sa zvýšiť príjem zeleniny (kapusta, zeler, cesnak, cibuľa, pšeno, orechy, pšeničné klíčky)a strukovín. Stravu je potrebné len mierne soliť.
Strava diabetika má spĺňať zásady racionálneho stravovania čo znamená znížiť energetický príjem stravy. Zásadou je pestrá strava v malých dávkach. Diabetik, ako každý človek, musí prijímať sedem základných zložiek potravín: cukry (sacharidy), bielkoviny, tuky, vlákninu, vodu, minerály a vitamíny ale s tým, že cukry tuky a bielkoviny musí jesť v presne definovanom dennom množstve. Organizmus diabetika potrebuje fruktózu - ovocný cukor. Používanie umelých sladidiel nie je vhodné. Sacharidy nesmú byť konzumované voľne (kockový či práškový cukor), ale musia byť zabudované do potravín, pokiaľ je možné v spojení s vlákninou (hlávkový šalát, otruby a pod.).Z tohto dôvodu diabetik musí zvýšiť prívod vlákniny, ktorá pomáha udržať nízku hladinu cukru v krvi bez extrémnych výkyvov. Vláknina síce nemá kalorický obsah, ale zaistí že cukry viazané na vlákninu sa pomalšie vstrebávajú z čreva do krvi, a preto znižujú vysoké hladiny cukru v krvi po jedle. Nie sú vhodné potraviny s vyšším obsahom tuku. Upozorňujeme na skryté tuky ako aj vysoký cholesterol v tmavom mäse a v mäsových výrobkoch v plnotučnom mlieku a v mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Bielkoviny veľmi kvalitného zloženia možno získať zo strukovín (fazule, hrachu, sóje, šošovice, bôbu), obilnín, orechov, zeleniny, rôznych semien (slnečnicové, ľanové, tekvicové). Diabetická diéta sa v súčasnosti označuje aj termínom regulovaná strava.

3. Dôležité je udržiavanie telesnej aktivity. Hlavným liečebným prostriedkom je radikálna zmena životosprávy a to predovšetkým zamedzenie vzniku obezity a vyrovnanie psychickej a fyzickej záťaže. Potrebný je rehabilitačný telocvik a dostatok telesného pohybu. Avšak fyzická aktivita môže byť pre diabetikov efektívna, ale aj riziková. Treba zamedziť nadmernej fyzickej aktivite resp. dodržať optimálny pomer medzi vzťahom dieťa- fyzická aktivita - spánok. Dôležitá je celková doba odpočinku, čo znamená dodržiavať pravidelný a dostatočný spánok. Ak je DM nedostatočne kompenzovaný (inzulínom) počas záťaže sa zjavuje výrazná hyperglykémia. Pri nadmernom prísune inzulínu môže sa vyvolať hypoglykémia. Telesná váha hrá pri postihnutí cukrovkou veľmi významnú úlohu, pretože úzko súvisí s jej komplikáciami.

4. Vitamíny a minerály a ich dostatočné množstvo sú nevyhnutnou súčasťou diabetickej životosprávy. Primeraná strava podporuje prirodzenú tvorbu inzulínu, potrebné je však dopĺňať vitamíny - A,B,C,D,E. Tiež je dôležité zabezpečiť dostatok magnézia, draslíka, chrómu, lecitínu, selénu a rutinu. Vhodné je stravu doplniť aj o potravinové doplnky ako je: koenzym Q10, Ginko biloba, Niacin (B3). Užívanie týchto preparátov však je žiaduce konzultovať s lekárom. Ako podporný doplnok je možné užívať rakytníkový olej (Rakytník rešetliakový), alebo rakytníkovú šťavu. Rovnako dôležité je dodržiavať pravidelný pitný režim. Vhodná je trojkombinácia: kvalitná minerálna voda, čaj a ovocný vitamínový nápoj, napr. vylisovaná šťava z čerstvého ovocia.
ŠETRIACA DIÉTA

Je to vlastne najčastejšie využívaná diéta. Podáva sa pri najrôznejších chorobách tráviaceho systému, ktoré si nevyžadujú zvláštne zmeny v zložení stravy ani osobitné predpisy pri jej príprave ako aj pri obezite Nadmerná telesná hmotnosť zvyšuje mieru zdravotného rizika, je príčinou mnohých chorôb, zhoršuje priebeh už rozvinutých ochorení a podporuje vznik rôznych zdravotných komplikácií.

Nadváha a obezita významne znižujú kvalitu života a negatívne ovplyvňujú pocit celkového zdravia na fyzickej i psychickej úrovni. Vysoká miera zdravotného rizika a výskyt závažných zdravotných komplikácií obezity je dôvodom, prečo je dnes prevencia a liečba obezity a nadváhy nielen v centre osobného záujmu, ale jej riešenie zaujíma odborníkov a celú spoločnosť.
Kontakty na odborných lekárov:
•    Pediatrická gastroenterológia: MUDr. Alena Maslenová (celiakia)
                                                       Štefana Králika 26, Prievidza
•    Pediatrická endokrinológia: MUDr. Vilja Šandriková (diabetes a obezita),
                                                  Björnsonova 11, Prievidza